In timp ce originile denumirii fructelor sunt in general un mister, te-ai gandi ca portocalele se numesc asa dintr-un motiv evident - culoarea :)
De fapt, utilizarea cuvantului „portocaliu“ pentru a descrie o incrucisare intre rosu si galben a fost inregistrata abia dupa 300 de ani dupa ce aceste fructe au aparut in Europa. Se crede ca numele portocalelor provine din cuvantul sanscrit:“parfumat” - Naranja. Si, desi miezul fructelor este de un portocaliu apetisant, coaja multor portocale, mai ales in cele din tarile mai calde, este verde.
Majoritatea fructelor sunt culese in timp ce sunt inca putin verzi si sunt lasate sa se coaca in timpul transportului, in magazin, sau intr-un bol din casa ta pana te hotarasti sa le consumi.
Cele mai multe portocale verzi, pe de alta parte, sunt perfect coapte. Pana in momentul in care isi schimba culoarea in portocaliu, deja incep sa se strice. Coaja verde nu indica faptul ca portocala nu este suficient de coapta. Este doar plina de clorofila. In tarile calde, clorofila se mentine in fruct. Doar atunci cand fructul este expus la frig, clorofila paleste si culoarea portocalie isi face aparitia.
In tarile din America de Sud si tarile tropicale din apropierea ecuatorului, portocalele raman verzi pe tot parcursul anului. In Statele Unite, portocalele cultivate primavara devreme sau toamna tarziu, devin in mod natural portocalii. Se poate intampla ca anumite portocale, care deja nu mai sunt verzi, sa se inverzeasca inca o data prin aspirarea clorofilei din frunzele invecinate, ca niste vampiri mici.
Din moment ce majoritatea oamenilor asociaza fructele verzi cu fructe necoapte, cele mai multe portocale verzi din Statele Unite si Europa trebuie sa fie colorate pentru a fi vandabile.
In unele cazuri, acestea sunt expuse la gaz de etilena, care descompune clorofila. Unele sunt supuse la frig, sau acoperite cu ceara. Aceste tratamente fac doar sa pastreze calitatile portocalelor un timp mai indelungat.
Portocalele pot fi consumate si inserate in dieta noastra intr-o multitudine de moduri. Tinand cont de beneficiile pentru sanatate, este indicat sa consumam zilnic portocale sau suc de portocale.