Trendul actual dominant in nutritie, este plin de informatii irelevante si care iti pot dauna in loc sa iti faca bine. Cercetatorii din domeniul stiintei alimentare au demontat cateva mituri populare.
Mitul 1: Cea mai sanatoasa dieta este cea bazata pe cereale, bogata in carbohidrati si cu un continut scazut de grasimi
In urma cu cateva decenii, intreaga populatie a fost sfatuita sa consume un continut scazut de grasimi si sa urmeze o dieta bogata in carbohidrati.
La momentul respectiv, nici macar un singur studiu nu a demonstrat ca aceasta dieta ar putea preveni de fapt boala si ca ar fi eficienta. De atunci, au fost realizate mai multe studii de nutritie care au avut rezultate clare: aceasta dieta nu duce la pierderea in greutate, nu previne cancerul si nu reduce riscul bolilor de inima.
Concluzia: Aceasta dieta nu are practic, nici un efect asupra greutatii corporale sau a riscului de imbolnavire pe termen lung.
Mitul 2: Consumul de sare ar trebui limitat, pentru a scadea tensiunea arteriala si a reduce aparitia atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale
Desi scaderea consumului de sare poate reduce tensiunea arteriala cu aproximativ 1-5 mm / Hg, sarea nu este efectul principal care cauzeaza un infarct miocardic, sau un accident vascular cerebral. Desigur, daca ai o afectiune cum ar fi hipertensiunea arteriala sensibila la sare, atunci poate fi o exceptie.
Concluzia: In ciuda scaderii modeste a tensiunii arteriale, minimizarea consumului de sare nu reduce riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau deces.
Mitul 3: Este recomandat sa mananci mai multe gustari pe tot parcursul zilei pentru a accelera metabolismul
Consumul de 2-3 mese pe zi are exact acelasi efect, ca si numar de calorii, ca si consumul a 5-6 (sau mai multe) gustari. Consumul de mici gustari poate avea beneficii pentru anumite persoane (pentru a preveni foamea excesiva), dar este incorect ca acest lucru afecteaza cantitatea de calorii pe care le vei arde.
Concluzia: Nu este adevarat ca mai multe gustari pot duce la o crestere a cantitatii de calorii arse pe tot parcursul zilei. Mesele frecvente pot creste acumularea de grasime.
Mitul 4: Galbenusul de ou trebuie evitat, deoarece este bogat in colesterol
Colesterolul din dieta are un efect remarcabil de redus asupra colesterolului in sange, cel putin pentru majoritatea oamenilor.
Un studiu cu un total de 263,938 de participanti, a aratat ca ouale nu au avut nici un efect asupra riscului de boli de inima sau de accident vascular cerebral la persoanele non-diabetice. Cu toate acestea, diabeticii care consuma oua, pot avea un risc crescut de atac de cord.
Ouale intregi sunt printre alimentele cele mai nutritive de pe planeta si aproape toate substantele nutritive se gasesc in galbenus.
Concluzia: Studiile au aratat ca ouale asigura un aport de colesterol „bun“ si nu cresc riscul de boli de inima pentru majoritatea oamenilor.
Mitul 5: Graul integral este un aliment sanatos si o parte esentiala a unei diete „echilibrate“
Graul a facut parte din dieta foarte mult timp, dar si-a schimbat proprietatile din cauza manipularilor genetice din anii 1960. „Noul“ grau a devenit semnificativ mai hranitor fata de soiurile mai vechi.
Studiile preliminare au aratat ca, in comparatie cu graul vechi, graul modern poate creste nivelul de colesterol. Poate determina simptome recum: durere, balonare, stare de oboseala si reducerea calitatii vietii la pacientii cu sindrom de colon iritabil.
Concluzia: Graul pe care il consumam astazi este nesanatos, este mai putin hranitor si poate creste nivelul de colesterol.
Mitul 6: Cafeaua este nesanatoasa si trebuie evitata
Cafeaua a fost mult timp considerata nesanatoasa, in principal, din cauza cofeinei. Cu toate acestea, cele mai multe studii arata ca de fapt, cafeaua are beneficii puternice pentru sanatate, daca este consumata in cantitati moderate.
Cafeaua este cea mai mare sursa de antioxidanti din dieta, devansand atat fructele cat si legumele. Bautorii de cafea au un risc mult mai mic de depresie, de diabet zaharat de tip 2, Alzheimer, Parkinson si unele studii arata ca ei traiesc mai mult decat cei care nu beau cafea.
Concluzia: In ciuda faptului ca este perceputa ca nesanatoasa, cafeaua este plina de antioxidanti. Numeroase studii arata ca bautorii de cafea traiesc mai mult si au un risc mai mic de multe boli grave.
Mitul 7: Pierderea in greutate depinde de vointa ta de a mananca mai putin si de a face un efort fizic mai intens
Pierderea sau castigarea in greutate este adesea bazata pe vointa si pe caloriile pe care le consumi si cele pe care le arzi. Tousi, corpul uman este un sistem biologic extrem de complex, cu hormoni si glande care tin sub control ce si cat de mult mancam.
Este bine cunoscut faptul ca genetica, hormonii si diversi factori externi au un impact enorm asupra greutatii corporale. Fast-food-ul poate cauza dependenta, ceea ce ii face pe oameni sa isi piarda controlul asupra consumului lor.
Concluzia: Genetica, hormonii si tot felul de factori externi au un efect imens asupra cresterii in greutate.
Articol preluat de pe www.authoritynutrition.com