Stim cu totii proverbul "un mar pe zi tine doctorul departe", dar la fel putem spune si despre portocale.
Exista mii de motive pentru a manca o portocala in fiecare zi; acestea sunt sarace in calorii, dar pline de substante nutritive, ajuta la mentinerea unei pieli curate si sanatoase si pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a anumitor boli, ca parte a unui regim alimentar sanatos.
Portocalii sunt cei mai cultivati pomi fructiferi din lume. Portocalele sunt un fruct popular datorita dulcetii lor naturale, a varietatii de soiuri si a diversitatii in utilizare - de la sucuri si marmelade, la masti naturale si felii de portocale confiate.
O portocala are peste 170 de fitochimicale diferite si mai mult de 60 de flavonoide, dintre care multe s-au dovedit a avea proprietati anti-inflamatorii si efecte puternic antioxidante.
Cunoscute pentru concentratia ridicata de vitamina C, portocalele sunt deasemenea bogate si in fibre, pectina, vitaminele A si B, antioxidanti si minerale.
Beneficiile consumului de Portocale:
- asigura 90% din necesarul zilnic de vitamina C
- bogate in antioxidanti puternici care intaresc sistemul imunitar
- continut ridicat de fitonutrienti care incetinesc procesul de imbatranire
- agenti anti-inflamatori care ajuta in tratamentul artritei
- hesperidina si pectina din portocale reduc absorbtia grasimilor de catre organism, scazand astfel nivelul de colesterol
- bogate in magneziu care scade tensiunea arteriala
- fibrele te ajuta sa te simti satul o perioada mai lunga
- carotenul ajuta la mentinerea sanatatii oculare
- acidul folic contribuie la buna functionare a creierului
- previne boli precum: cancerul, bolile de inima, osteoporoza si boala Alzheimer
- amelioreaza starea de constipatie, previne ulcerul si formarea pietrelor la rinichi
- mentine starea de sanatate a pielii, oaselor si dintilor
- promoveaza pierderea in greutate
- fructoza naturala din portocale ajuta la echilibrarea glicemiei atat in cazul persoanelor sanatoase, cat si in cazul bolnavilor de diabet