Soiuri de portocale

Cate soiuri de portocale exista?

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Nu iti poti incepe ziua fara un pahar de suc de portocale? Nu esti singurul cu siguranta! Portocalele, in orice forma, suc, pulpa sau coaja rasa, sunt cele mai populare fructe din intreaga lume. In general, sucul de portocale se face din portocale Navel. Cu toate acestea, exista mai multe tipuri de portocale. Dar cat de multe sunt totusi?

Originea Portocalelor

Confuzia inconjoara si originea cultivarii, dar se presupune ca au fost mai intai cultivate in China, nord-estul Indiei si sud-estul Asiei. Comerciantii italieni au adus fructele la Marea Mediterana in jurul anului 1450 si comerciantii portughezi in 1500. Pana in acel moment, portocalele au fost utilizate in principal pentru scopuri medicinale, dar aristocratii bogati au confiscate fructele suculente pentru consumul propriu fiind atrasi de aroma deosebita.

Cate soiuri de portocale exista?

Exista doua categorii de baza: portocalele dulci (C. sinensis) si portocalele amare (C. aurantium).

Portocalele dulci

·       Portocale comune - Valencia, Hart Tardiff Valencia si Hamlin.

·       Portocale rosii  - portocale cu pigment rosu deschis sau cu pigment rosu inchis.  Cantitatea mare de antocianina da intregului fruct o nuanta de rosu aprins. Soiurile de portocale rosii includ: Maltese, Moro, Sanguinelli, Scarlet Navel si Tarocco.

·       Portocale Navel – sunt cele mai populare si cuprind variante precum: Cara cara, Bahia, Dream navel, Late Navel si Washington sau California Navel.

·       Portocale mai putin acide - au acid foarte putin si aroma mai putin intensa. Acestea mai sunt denumite si portocale dulci. Avand acid foarte putin, sunt protejate impotriva alterarii, dar astfel devin improprii pentru stoarcere. Ele nu sunt cultivate in cantitati mari.

·       Mandarinele  - Satsuma, Tangerine, Clementine

Portocalele amare

·       Portocale Sevilia (C. aurantium), sunt folosite ca port-altoi pentru portocalele dulci si pentru obtinerea marmeladei de portocale

·       Portocalele Bergamote (C. bergamia Risso) se cultiva in Italia pentru coaja, care este utilizata in parfumuri si ca aroma in celebrul ceai Earl Grey

·       Portocalele Trifoliate (Poncirus trifoliata) sunt folosite ca port-altoi pentru portocalele dulci si pentru a face marmelada. Ele sunt native din nordul Chinei si Coreea.

Unele fructe orientale sunt incluse in categoria de portocale amare, precum Naruto si Sanbo din Japonia Kitchli din India, Nanshodaidai din Taiwan.

 

Exista o varietate ametitoare de portocale in lume. Cu siguranta, trebuie sa existe un tip de portocale potrivite doar pentru tine si diminetile tale!