Atunci cand mancam prea mult sau consumam alimente foarte condimentate, stomacul nu poate digera in mod corespunzator mancarea si secreta o cantitate mare de acid gastric. Acesta iti poate provoca o senzatie de arsura la stomac. Daca se intampla sa experimentezi mai mult de doua episoade de arsuri la stomac pe saptamana, ai putea fi unul dintre cei 20 % din adultii care sufera de boala de reflux gastro-esofagian. Arsurile stomacale pot fi declansate de factori cum ar fi: surplusul de greutate, supraalimentarea, medicamente precum aspirina sau ibuprofenul, diverse alimente, cafeaua, alcoolul si tutunul.
Iata cateva alimente pe care ar trebui sa le eviti sau sa le reduci consumul daca te confrunti cu arsuri la stomac:
• Alimente grase, prajite
• Alimentele care contin menta sau ciocolata
• Bauturi carbogazoase, bauturi alcoolice si cafea
• Sos sau suc de rosii si derivate, cum ar fi ketchup-ul si mustarul
• Orice alimente acide (alimente care contin otet, sucuri de citrice si fructe citrice).
Cum sa actionezi daca ai arsuri?
Daca ai brusc arsuri la stomac, incearca sa ramai in pozitie verticala. Daca esti culcat, incearca sa te ridici pe cateva perne, deoarece acest lucru va preveni scurgerea acidului in esofag.
Ia un antiacid care neutralizeaza acidul din stomac. Poti lua un antiacid care contine hidroxid de magneziu si hidroxid de aluminiu (unul cauzeaza constipatie, in timp ce celalalt provoaca diaree, astfel incat se combat reciproc).
Un remediu natural de vindecare este fructul de papaya, asa ca il poti consuma regulat pentru a preveni arsurile la stomac. Pentru un efect rapid, poti lua tablete cu enzime de papaya.