Acidul din portocale

Acidul din portocale

User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 

Portocalele contin acid ascorbic, cunoscut si sub numele de vitamina C. Alti acizi care contribuie la profilul nutritional al portocalelor, includ: acidul folic, pantotenic, hidroxicinamic, citric, malic si oxalic. Acest fruct citric inmagazineaza un complex nutritional care il face un excelent supliment in majoritatea dietelor.

Cu toate acestea, cantitatea de acid din portocale poate irita unele persoane cu stomacuri sensibile.

Acidul ascorbic

Corpul tau nu stocheaza vitamina C, deci trebuie sa o consumi zilnic. Consumul unei portocale sau al unui pahar de suc proaspat iti ofera doza zilnica recomandata de vitamina C. Acidul ascorbic favorizeaza cresterea celulara sanatoasa pentru piele, vasele de sange, muschi si cartilaje. Este esentiala pentru mentinerea oasele sanatoase si vindecarea tesuturilor deteriorate.

Acidul ascorbic ajuta la combaterea bolilor de inima, a cancerului si a artritei. Daca organismul tau nu primeste suficienta vitamina C in fiecare zi, poti deveni sensibil/a la tensiune arteriala crescuta, gingii sangerand, piele uscata, vanatai.

Acidul folic

Cunoscut si sub numele de vitamina B sau folat, produce celulele rosii din sange. De asemenea, ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor de inima si a cancerului de colon. Acidul folic este solubil in apa, astfel ca  organismul il pierde zilnic prin urina. In timpul sarcinii, este important sa se consume alimente bogate in acid folic pentru a preveni defectele neurologice ale bebelusului, la nastere.

Acidul pantotenic

Vitamina B5, cunoscuta sub numele de acid pantotenic, ajuta organismul sa transforme carbohidratii pe care ii consumi, in glucoza, pentru energie. Acidul pantotenic este esential pentru functia glandei suprarenale, producerea de globule rosii si mentinerea sanatatii tractului digestiv. Daca nu consumi suficient acid pantotenic, poti resimti o stare de oboseala, deprimare, iritabilitate si exista riscul dezvoltarii unor probleme respiratorii.

Acidul hidroxicinamic

Acesti acizi sunt substante fitochimice care ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului si a bolilor de inima. Poti obtine acizi hidroxicinamici prin consumul de citrice, precum portocalele, in dieta zilnica.

Acidul citric

Acidul citric natural, regasit in toate citricele, adauga gustul acru la lamai, limes, grapefruit si portocale. Acidul citric este adaugat la alte produse alimentare, cum ar fi bomboane, sucuri, conserve, vin. Aciditatea actioneaza ca un conservant pentru conserve sau carne.
O alta utilizare a acidului citric este pentru curatarea obiectelor de uz casnic.

Acidul malic

Portocalele, merele, rubarba, rosiile, piersicile si ciresele, sunt cateva dintre fructele care contin acid malic. Cristalele acidului malic sunt folosite ca aroma in vin. Ele sunt utilizate ca si conservanti pentru inghetata, sucuri congelate, produse de panificatie si conserve de fructe.